De beste bieren voor een spelletjesavond

Als je aan een gezellig avondje bordspellen denkt, denk je waarschijnlijk ook direct aan de bijbehorende drankjes: bieren! Er bestaan tal van verschillende soorten bieren en het kan soms lastig zijn om te weten welke soort het beste past bij jullie spelletjesavond. In dit artikel lees je welke bieren het beste zijn voor een avondje gezelligheid met de vrienden.

Waarom de juiste bieren kiezen?

Waarom is het zo belangrijk om de juiste bieren te kiezen voor jouw spelletjesavond? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar bieren, zoals de volgende:

 • Smaken en smaakprofielen: Dankzij de vele verschillende soorten bieren heb je de mogelijkheid om precies te kiezen welke smaak het beste past bij jouw spelletjesavond. Bepaalde bieren hebben een complexer smaakprofiel, waardoor ze meer harmonie geven bij een bepaalde beleving. Voor een avondje bordspellen is een lichte, fruitige en frisse smaak vaak het meest geschikt.
 • Prijs: Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kiezen van bieren voor je spelletjesavond is de prijs. Niet iedereen heeft hetzelfde budget en het is belangrijk om bieren te kiezen die binnen jouw budget passen. Gelukkig zijn er veel betaalbare bieren met een goede smaak.

De beste bieren voor een spelletjesavond

Wat voor soort bieren zijn nou het meest geschikt voor een avondje bordspellen? Om je een beeld te geven, geven we hieronder een lijst van de beste bieren voor een spelletjesavond:

 • Jupiler N.A.: Jupiler N.A. is een light pils met een licht fruitige smaak. Het is een licht bier met een 4,7% alcoholpercentage, dus het vergt geen speciale kennis of proeverij om het te kunnen drinken. Hoe lager het alcoholpercentage, hoe minder je alcoholinname, wat betekent dat je je nog steeds kunt concentreren op het winnen van de spelletjes!
 • Leffe Blond: Leffe Blond is een klassieker onder de Belgische bieren. Het heeft een vol en fruitig smaakprofiel met aroma’s van kruiden en citrus. Het heeft een alcoholpercentage van 6,6% en wordt vaak geschonken bij een temperatuur tussen 7°C en 10°C.
 • Duvel: Duvel is een Nederlands klassieker. Het heeft een vol en fruitig smaakprofiel. Het heeft een alcoholpercentage van 8,5% waardoor het net iets sterker is dan andere bieren. Het is het perfecte biertje om de spelletjavond mee te kickstarten.
 • Vlaams Rood: Vlaams Rood is een speciaalbier dat gebrouwen is met verschillende mouten en kruiden, waardoor het een complex smaakprofiel heeft. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2% en wordt meestal geschonken bij een temperatuur tussen 5°C en 10°C.
 • Tongerlo Mrieknad: Tongerlo Mrieknad is een licht, fruitig seizoensbiertje met een alcoholpercentage van 6,5%. Het heeft een verfrissend smaakprofiel met aroma’s van citrus, kruiden en bloemen. Het is een ideale aanvulling op de bieren die je al hebt gekozen voor de avond.

Hoe je het doet

Een spelletjesavond met de juiste bieren maakt het extra speciaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je de perfecte selectie bieren hebt voor jullie spelletjesavond? Hieronder geven we tips hoe je het doet:

 • Bepaal je budget: Zoals hierboven al benoemd, is het belangrijk om eerst te weten hoeveel geld er beschikbaar is voor de bieren voor de spelletjesavond. Hoe meer geld je kunt uitgeven, hoe meer bieren je kunt krijgen.
 • Zorg voor genoeg bieren: Kies genoeg bieren om de hele avond door te komen, afhankelijk van hoeveel mensen er komen en hoeveel ze drinken. In principe zou je ongeveer twee à drie liter bier per persoon moeten kopen.
 • Kies verschillende soorten: Om ervoor te zorgen dat er voor ieder wat wils is, is het belangrijk om bieren te kiezen met verschillende smaken en alcoholpercentages. Kies bijvoorbeeld een sterk biertje voor wie graag wat sterker wil, of een licht biertje voor wie graag wat lager wil gaan. Kijk even wat er op de markt is qua bieren en kies wat jouw vrienden lekker vinden.
 • Bereid je zo goed mogelijk voor: Vergeet ook niet dat er ook andere dranken dan bier op je spelletjesavond geschonken kunnen worden. Kies wat frisdranken, wijn of andere dranken voor wie geen bier wil drinken. Verder is het zeker geen verkeerd idee om wat ijs, fruit, noten en andere snacks te kopen, zodat je iets te knabbelen hebt tijdens de spelletjes.

Conclusie

Een spelletjesavond is pas compleet met de juiste bieren! Als je weet welke bieren je wilt kopen, heb je een stuk meer kans om het perfecte biertje te kiezen voor jouw spelletjesavond. Dus als je je bieren selecteert, denk dan aan de volgende punten: smaken, smaakprofielen, prijs en het alcoholpercentage. Met de juiste keuzes maak je een leuke avond met vrienden nog leuker!

Plaats een reactie