De geschiedenis van Belgisch geuze bier

Geuze bier is een Belgisch bier dat tot de Belgische farmhouse- of saisonstijl behoort en zoals de naam al aangeeft, wordt het goud van kleur na de gisting. Het is een van de meest bijzondere bierstijlen die België te bieden heeft. Het is een levendige drank met een uitgebalanceerde zuurheid, een geur van gist, kruiden en fruit en een fijne, licht bittere smaak. Maar wat is de geschiedenis van geuze bier en hoe wordt het gemaakt?

Hoe is geuze bier gevormd ?

Geuze bier is een Belgische variant van Lambic, een bier dat al meer dan twee eeuwen in België gebrouwen wordt. Het is een spontane gisting, waarbij micro-organismen en gisten uit de lucht de gisting in een brouwerij verrichten. Er wordt gebrouwen met tarwe en gerst, hoewel de balans meestal voor tarwe kant. Aangezien er geen toegevoegde gist wordt gebruikt, zal het bier zijn unieke aroma’s en smaken ontlenen aan de micro-organismen in de lucht, wat het zo onderscheidend maakt van andere Belgische bieren.

Lambic heeft weinig koolzuur, en heeft dus een aangenaam, plat karakter in vergelijking met andere bierstijlen. Daarom wordt het meestal gebotteld in flessen die een luchtdicht deksel hebben. Lambic moet enige tijd matu – reren om zijn zuurheid te verbeteren. Geuze is gebotteld Lambic, dat betekent dat er wordt gebotteld Lambic wordt gemengd met jonge (niet-verouderde) Lambic om meer koolzuur te creëren . Er zijn twee manieren om Geuze bier te maken: de “natte” methode en de “droge” methode. Bij de droge methode worden twee verschillende Lambics samengevoegd, terwijl bij de natte methode de Lambic wordt vermengd met suiker.

Verschillende soorten van geuze bier

Er zijn veel verschillende soorten geuze bier, afhankelijk van het soort Lambic, de hoeveelheid koolzuur en andere ingrediënten. Reguliere geuze heeft meer koolzuur en wordt vaak verward met de Grand Cru geuze, die weinig koolzuur heeft en daardoor meer zuur smaakt. Bovendien zijn er ook variaties met fruit, zoals aardbeiengeuze, frambozengeuze en druivengeuze. Ook zijn er geuze bieren met specerijen zoals kaneel, vanille en peper. Er zijn veel verschillende geuze bieren die je kan uitproberen, en allemaal hebben ze hun eigen unieke smaak.

Waarom is het zo interessant?

Geuze bier is interessant omdat elke Lambic die wordt gebrouwen iets anders smaakt, afhankelijk van de locatie en omstandigheden waarin het is gebrouwen. Om deze reden is geuze bier erg spannend omdat de brouwers altijd verschillende stijlen kunnen proberen. Ook is geuze bier een van de meest verslavende en drinkbare bieren, dankzij zijn zachte zuurbalans, zijn delicate aroma’s van fruit en kruiden en zijn complexe smaak.

Hoe wordt geuze bier gemaakt?

Er zijn veel stappen nodig om geuze bier te maken. De brouwer begint met het brouwen van een Lambic bier. De Lambic wordt gekookt en laat dan afkoelen in een open container. Er wordt aangenomen dat de open elementen de Lambic verrijken met gisten uit de lucht. Na de aanvankelijke fermentatie rijpt de Lambic gedurende maanden of soms jaren voordat hij in flessen wordt gedaan.

Geuze wordt gemaakt met gebottelde Lambic in flessen met een koolzuurvoudig druk deksel. Bij de “natte” methode voegt de brouwer suiker toe om het bier meer koolzuur aan te tonen. Bij de “droge” methode wordt de oude Lambic gemengd met jongere Lambic om meer koolzuur te produceren. Naarmate het bier verder rijpt, neemt de zuurheid toe. Daarna kan het worden gefiltreerd, ontdaan van zijn gist en vervolgens worden uitgebottel. Het bier wordt vervolgens verzadigd met koolzuur, waardoor de bier uiteindelijk zijn mousserende kenmerken krijgt.

De unieke smaak van geuze bier

Geuze bier heeft een diep gouden kleur en een medium koolzuur en body. Geuze heeft vaak een delicate geur van citrusfruit, kruiden en gist. Het bier heeft een fijn bittere afdronk die een afgeronde unieke aroma van gist, kruiden en fruit biedt. Geuze bier varieert van mild tot sterk zuur, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die de bier heeft gehad om te rijpen.

Deze bijzondere bierstijl smaakt het beste als het uit een kleine tulipa, gobelin of chalice glas wordt gedronken dat zal helpen om alle aroma’s en smaken van het bier te ervaren. Als je een fan bent van zure smaken, geef geuze bier dan zeker een kans. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar die een uitdaging kunnen bieden voor de meest ervaren bierdrinker.

Samenvatting

Geuze bier is een vrij unieke bierstijl die al meer dan twee eeuwen in België gebrouwen wordt. Het is een spontane gisting, waarbij micro-organismen en gisten uit de lucht de gisting in een brouwerij verrichten. Er zijn veel verschillende soorten geuze bier, afhankelijk van het soort Lambic, de hoeveelheid koolzuur en andere ingrediënten. Geuze bier is interessant omdat elke Lambic die wordt gebrouwen iets anders smaakt, afhankelijk van de locatie en omstandigheden waarin het is gebrouwen. Het is ook een van de meest verslavende en drinkbare bieren, dankzij zijn zachte zuurbalans, zijn delicate aroma’s van fruit en kruiden en zijn complexe smaak. Geuze bier heeft vaak een delicate geur van citrusfruit, kruiden en gist, met een fijne, licht bittere smaak. Het is het beste als het wordt gedronken uit een klein glas. Als je een fan bent van zure smaken, geef geuze bier dan zeker een kans.

Plaats een reactie