De geschiedenis van Belgisch lambiek bier

Lambiek is een uniek soort Bels bier dat meer dan duizend jaar geschiedenis heeft. Het is een type bier dat gecreëerd is door de Belgische klooster monniken in de middeleeuwen. Toen de kloosters gesloten werden, zijn de recepten voor lambiek als geheimhouding behouden gebleven. Lambieks zijn zure Belgische gisting bieren dat worden gebrouwen met oude recepten en methode. Lambieks worden vaak beschouwd als de oudste soorten Belgisch bier en hebben een lange historische traditie.

Het begin van Lambiek

De eerste kloosters die bier brouwden, waren de Norbertijnen en kanunniken van Maredsubito, een klooster in de buurt van Brussel. Volgens historici, was het de abt van Maredsubito, die de eerste recepten voor het maken van het Lambiek gemaakt en overhandig gaf aan andere kloosters. De brouwerijen zijn vervolgens verspreid naar alle delen van het land.

Het begin van Lambiek was het resultaat van de lage dronkenschap en lage voedingswaarden van de meeste bieren die in de middeleeuwen gebrouwen werden. De kloonster monniken wilden bier dat voedzamer was, waardoor ze begonnen met het maken van Lambiek. Om een voedzamer bier te maken, voegden ze meer malt toe en gistten het gedurende een langere periode om zo meer voedingsstoffen tebehouden.

In de 15e eeuw, was West-Vlaanderen de plek waar de monniken hun recepten voor Lambiek bierl verbeterden. In die tijd, bier was een belangrijk voedsel voor de werkende klasse en het Lambiek werd gekenmerkt door een hoog alcoholgehalte en bitterheid, die het samen met een complexe smaak populair maakte bij degene die het konden betalen.

De productiemethode van Lambiek

De traditionele productiemethode voor Lambiek bestaat uit het maken van het wort, een mengsel van gerstemout en gezuiverd water. Dit wort wordt gefermenteerd in tanks met behulp van wilde gisten die alleen voorkomen in de onmiddellijke omgeving. De wilde gisten die worden gebruikt, zijn onder andere Sacychia, Lactobacillus en wilde bacteriën. Deze gisten zorgen voor de kenmerkende zurigheid en smaak van het Lambiek.

De bier wordt gefermenteerd voor een lange tijd, meestal meer dan 4 maanden. Dit verhoogt de hoeveelheid alcohol, aroma en smaak. Daarna wordt het bier verdund met gefilterd water en door middel van warmte, waardoor het bier een lagere alcoholpercentage krijgt.

Het geïmporteerd Sacychia-gist culturen die meestal worden gebruikt bij de productie van Lambiek, waardoor ze op de markt kunnen worden gebracht als een uniek Belgisch speciaalbieren. Lambiek jenevers worden ook gemaakt met dit bier door het mee te distilleren met kruiden en jeneverbessen.

De smaak van Lambiek

De smaak van Lambiek is erg uniek, zoet en zuur in evenwicht. Het heeft een intense smaak van kruiden, fruit, karamel, gist, mout, tarwe en hooi. Lambiek wordt meestal geserveerd met een schijfje citroen of koekjes en is vaak de perfecte aanvulling op chocolade, vruchten, salades en kaas.

Het heeft een licht zoete smaak met subtiele zurigheid. Het heeft ook een diepe kleur, in verschillende schakeringen die van goud tot roestbruin kunnen variëren, afhankelijk van het aantal gisten en bacteriën die worden gebruikt. Lambiek is een van de meest populaire soorten Belgisch bier en is tegenwoordig gemakkelijk te vinden in vele bars en pubs.

Hoe te gebruiken?

Lambiek is voornamelijk geschikt om alleen te drinken. Het is traditioneel geserveerd in glazen en kan vers worden genoten of gecombineerd met andere Bels bieren, zoals faro, kriek en geuze. Afhankelijk van het type Lambiek bier dat wordt gebruikt, kunnen ook andere ingrediënten worden toegevoegd om de smaak te verbeteren. Bovendien, om de zurigheid en aroma te behouden, moet het Lambiek bier altijd op een koele plek worden bewaard.

Waarom is Lambiek interessant?

Lambiek is een van de meest unieke bieren ter wereld. Het is ook een belangrijk onderdeel van de Belgische biercultuur en is dankzij de ambachtelijke productiemethoden en de unieke smaak een van de meest populaire bieren in de wereld. Deze smaak te proeven is een must voor echte bierliefhebbers.

Bovendien, Lamiek bier is een verfijnde, smakelijke drank die in het populair bij vele leeftijdscategorieën. Zowel jonge als oude mensen houden van het Lambiek om de kenmerkende geur en smaak. De bieren hebben ook lage dronkenschapsniveaus waardoor het gemakkelijk te drinken is. Lambiek heeft ook veel voedingswaarde omdat het wordt gebrouwen met germkorrels en is daarom een goede bron van koolhydraten.

Conclusie

Lambiek is een oud type Belgisch bier dat meer dan 1000 jaar oude historie heeft. Het Lambiek wordt gebrouwen met traditionele recepten en methoden, waardoor het een unieke smaak en aroma heeft. Het Lambiek bier is een van de meeste populaire soorten Belgische bier en is tegenwoordig gemakkelijk te vinden in vele bars en pubs. Lambiek is een verfijnde, smakelijke, voedingsrijke drank die populair is bij vele leeftijdscategorieën en is een must voor echte bier-liefhebbers. Of je nu op zoek bent naar een verfijnde smaak of naar een exotisch bier om te proeven, Lambiek is de perfecte keuze voor elke bierliefhebber.

Plaats een reactie