De geschiedenis van Duits Bockbier

Duits bockbier (ook wel bokbier genoemd) is een donker, krachtig bier van hoge gisting dat al lang in Duitsland bestaat. Het is een bier stijl die voornamelijk in het Noorden van Duitsland wordt gebrouwen. Bockbier is populair in brouwerijen door heel Duitsland en wordt nu over de hele wereld geschonken. De vele verschillende stijlen van Duits bockbier zijn afhankelijk van de regio’s waar het bier afkomstig van is en de eeuwenlange brouwtraditie van Duitsland.

Oorsprong en geschiedenis van Duits Bockbier

De geschiedenis van Duits bockbier begon in de 15e eeuw als bier dat alleen in de herfst en winter werd gebrouwen. Het werd toen ook wel “winterbier” genoemd. Bockbier was oorspronkelijk een gefermenteerd, donker bier dat soms ook aangezuurd was om het te laten gaan. Bockbier was daardoor langer houdbaar dan het blonde bier dat destijds gemaakt werd. Er zijn verschillende theorieën over waar het woord “bock” vandaan komt; sommigen denken dat het een verbastering is van het Duitse woord voor min of meer sterk bier, andere denken dat het verwijst naar het gebrouwen bier dat typisch is voor de wintermaanden.

In de 17e eeuw kregen de brouwers de kans de bockbiersoorten te perfectioneren. Uiteindelijk resulteerde dit in meerdere nieuwe, hoogwaardige bockbiersoorten die naar de steden, die zo bekend werden met het bier, werden genoemd. De meeste steden hebben hun eigen bockbiersoort met een unieke smaak en geur die zich onderscheidt van andere steden.

Duits bockbier van de oude Brusselbrouwerij, de Kellerbrouwerij, wordt beschouwd als de oertrappist van het Duitse bier. Deze bierstijl is ontwikkeld door brouwerijen in het noorden van Duitsland, waar het donkere, krachtige bier een populairdere keuze was. Door de jaren heen hebben de brouwerijen deze stijl geperfectioneerd en er zijn verschillende stijlen ontwikkeld die vandaag populair zijn.

Soorten bockbier

Er zijn verschillende soorten Duits bockbier, afhankelijk van de regio waar het afkomstig van is. Bockbier is meestal een donker, krachtig bier van hoge gisting dat niet mee bubbelt. Het heeft een zoete smaak met een toets van kruidigheid, die afhankelijk is van de brouwer. De mout en hop die worden gebruikt, bepalen de smaak van het bier. Veel van de soorten bockbier worden gebrouwen met een tweefasige fermentatietechniek waarin twee ale gistingen worden gecombineerd om een uitzonderlijk complexe smaak te creëren.

De meest bekende bockbiersoorten zijn de zoete Doppelbock, de krachtige Eisbock en de zoete Weizenbock. Doppelbock bevat meer alcohol dan andere bockbiersoorten, en is meestal zacht en zoet van smaak. Eisbock is meestal een sterk, krachtig bier met een smaak van noten, karamel en donker fruit. Weizenbock is een zoete, unieke bierstijl die afkomstig is uit Ravensburg, Duitsland. Weizenbock heeft een zoete, toegankelijke smaak en bevat een minimaal percentage alcohol.

Bereiding en smaak van bockbier

Bockbier wordt gebrouwen door mashing, waarbij het mout door het koken wordt gefermenteerd. Na het mash wordt het bier gefermenteerd en vervolgens geturfduid. Bij mogging wordt het bier in kleine kuipen gegoten en vervolgens een tijdje gerijpt in de kuipen tot de volledige smaak en geur worden behaald. Bockbier wordt meestal donkerder van kleur gebrouwen dan andere bierstijlen en is bekend om zijn karamelachtige smaak en geroosterde tonen. Bockbier heeft ook een subtiele, zoete smaak die wordt verkregen door de hop en speciale moutsoorten die worden gebruikt. Bockbieren zijn meestal doffer van smaak dan andere stijlen bier en smaken zacht en honingzoet van smaak.

De populariteit van Duits Bockbier

Duits bockbier heeft de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen. Voor veel mensen is het een favoriete bierstijl geworden. Het wordt over de hele wereld geschonken en is daarmee erg populair. Bovendien is bockbier een lekker, verwarmend bier dat speciaal geschikt is voor de herfst- en wintermaanden. Hoewel bockbier misschien voornamelijk in het noorden van Duitsland wordt gebrouwen, worden er nu bockbieren in brouwerijen over de hele wereld geschonken.

Conclusie

Duits bockbier is een donker, krachtig bier afkomstig uit het noorden van Duitsland dat al eeuwenlang bestaat. Het is een oude bierstijl die is geperfectioneerd door de jaren heen. Het heeft een zoete smaak met een toets van kruidigheid en bevat meer alcohol dan andere biersoorten. Bockbier heeft de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen en wordt nu over de hele wereld geschonken. Dit bier is een favoriete bij veel mensen en is speciaal geschikt voor de herfst- en wintermaanden.

Plaats een reactie