De geschiedenis van pils is een interessant verhaal dat teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. Hoewel de Nederlandse bierbrouwerijen al eeuwenlang bieren hebben gebrouwen volgens traditionele middeleeuwse recepten, was het pas rond deze tijd dat de eerste pils werd gebrouwen. Het is bijna onmogelijk om precies te zeggen wie de allereerste pils heeft gebrouwen, maar er wordt gedacht dat het brouwsel voor het eerst is gebrouwen in Duitsland, waar de bier stijl kreeg de naam “Pilsener” of eenvoudigweg “Pils”.
Vanaf het moment dat deze nieuwe bierstijl uit Deelde verspreidde het zich al snel naar verschillende delen van Europa, waaronder ook Nederland. In deze vroege dagen was pils niet hetzelfde als wat we vandaag kennen als pils, maar verschilde erin alcoholgehalte, aroma’s en smaken. Maar ondanks deze verschillen in kenmerken, heeft het bier altijd hetzelfde basisprincipe gehad: het gebruik van mout en hop als grondstoffen.
Het recept
Het recept van een traditionele pils wordt over het algemeen gemaakt van een mix van pilsmout en hop. Deze ingrediënten worden samen gekookt in water om het bier te maken. Hoewel het concept voor pils al in de 19e eeuw werd geïntroduceerd, heeft het bier in de loop der jaren talloze verschillende smaken en geuren gehad, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt. Pilsmout is verantwoordelijk voor de zoete smaak en het aroma, terwijl hop het bier bittere tonen geeft.
Omdat het bier gemaakt wordt door het koken van ingrediënten, kunnen er ook andere ingrediënten worden gebruikt om het te verfraaien. De meest voorkomende ingrediënten zijn karamelmouts, mais, tarwe, rye en gist. Al deze ingrediënten hebben een eigen smaak en, als ze correct worden gebruikt, kunnen ze het bier een complexere smaak en aroma geven terwijl het bier als geheel nog steeds als een “pils” wordt bestempeld.
De brouwerijen
Net als bij andere bieren, worden pilsbieren gebrouwen door brouwerijen. Er zijn verschillende brouwerijen in Nederland en elke staat heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn er brouwerijen die vooral hun eigen unieke stijlen nastreven, terwijl andere brouwerijen meer standard, conventionele soorten brouwen. Bovendien kunnen brouwerijen ook verschillen qua locatie. De ene brouwerij heeft misschien meer biologische ingrediënten in zijn producten, terwijl de andere meer industrieel gebrouwen zal zijn.
Het is dan ook belangrijk om de brouwerij te kiezen als je een pils wilt kopen. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan smaken, geuren en texturen. Enkele van de meest populaire brouwerijen in Nederland zijn Grolsch, Amstel, Heineken en Bavaria. Deze brouwerijen hebben allemaal unieke recepten en stijlen waarmee ze hun pubs en consumenten bedienen.
De populariteit van pils
Hoewel pils in de loop der jaren is verfijnd en veranderd, blijft de bierstijl en het recept zijn klassieke aard behouden. Pils is een echte Nederlandse bierstijl en wordt hier al eeuwenlang gebrouwen. Tegenwoordig is pils een van de meest populaire en meest gedronken bieren in Nederland. Het is geworden tot een allround bier, waar iedereen van kan genieten, of je nu liefhebber bent of proever. Het is een van de meest betaalbare bieren, waarbij iedereen wat geld kan besparen, maar toch een lekker biertje blijft drinken.
Zoals we hebben gezien, heeft pils een lange en interessante geschiedenis. Van het begrijpen waar de bierstijl vandaan kwam tot het begrijpen van hoe het te maken, heeft het een reis gemaakt die geschiedverhalen vertellen over hoe bierstijlen zijn ontstaan en zijn veranderd. Door gebruik te maken van verschillende ingrediënten, kunnen brouwerijen de oorsprong van de bierstijl behouden, maar er toch hun eigen draai aan geven om zo te voldoen aan de verwachtingen van bierdrinkers.
Gedurende de jaren is pils in Nederland sterk verbreed door verschillende brouwerijen. De grote hoeveelheden aan verschillende bierstijlen zijn interessante verhalen die het de moeite waard maken om te delen met anderen. Of je nu een liefhebber bent van pils of alleen maar van het idee houdt, probeer een brouwerij uit om je ware smaak te ontdekken.