De geschiedenis van Trappistenbier

Trappistenbier heeft een lange en interessante geschiedenis. Wat begon als een manier om het einde van een hongersnood te overleven, is nu uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie. Het is geen verrassing dat deze unieke stijl van brouwen veel liefhebbers heeft. Maar wat is precies trappistenbier en waar komt het vandaan? Dit artikel geeft antwoorden op deze vragen en legt uit waarom uitgebreide kennis van de trappistenbier-geschiedenis belangrijk is voor de keuzes die we vandaag de dag maken.

De oorsprong van Trappistenbier

Het verhaal begint in 1098 toen Robert, de Abt van Molesme, gediend door God het klooster Cerfaux richtte. Het doel was om Monseïkeningen te richten die in gemeenschap leefden om de regels van de Orde van de Cisterciënzers na te leven. Met de uitspraak dat ‘Gods worden diende in de aarde’ en ‘godsbewustheid staat voorop’, werden de regels ontwikkeld om Monseïkeningen te richten die zich gedurende de dag op God zouden richten, naast het eerbiedig beheer en het beheer van hun klooster.

Vrij snel ontdekten de monniken dat het brouwen van bier een van de manieren was om hun klooster te onderhouden. Aanvankelijk was het bier bedoeld om de monniken tijdens de trainingsstops te voorzien van voedsel en hydrateren, maar al snel werd het brouwen gebruikt om de inkomsten van het klooster te verhogen. Dit was het begin van trappistenbier, grabbelbier genoemd door monniken en trappisten beer genoemd door brouwers in de omgeving.

Trappistenbierproductie

In 1886 ontwikkelde een team French Monseïkeningen speciaal brouw proces dat als ‘brouwen zoals de Trappisten’ werd bekend. In plaats van de gebruikelijke Belgische ingrediënten, zoals houtskool, hop, tarwe en Gerst, gebruikten de monniken speciale kruiden, bessen en gisten. Het brouwproces werd geperfectioneerd om een smakelijke, alcoholhoudende drank te maken die bekend staat om het court en onderscheidende aroma. Dit brouw proces is nu wereldwijd bekend als ‘Trappisten Brouwproces’.

Als een eerbetoon aan deze unieke stijl van brouwen, differentiëren de Trappist monniken al hun bieren met hun eigen label. Deze labels geven aan welke monnikengemeenschap het bier heeft gebrouwen.Ze verschillen in smaak en alcoholgehalte, maar hebben elk een gemeen kenmerk: het hoogste niveau van trappistenbier perfectionisme.

Het bepalen van de kwaliteit van Trappistenbier

Er zijn een paar eenvoudige waarden waaraan een trappistenbier moet voldoen om als echt te worden beschouwd. Eerst en vooral moet het bier worden gebrouwen volgens het traditionele Trappisten brouwproces. Bovendien moet het bier zijn gebrouwen door monniken in een authentieke Trappistenabdij en moeten de monniken een bedenkelijke morele achtergrond hebben om er zeker van te zijn dat het bier volgens de soepele regels van Trappistenbier produces. Ten slotte moet het bier worden gebrouwen met eco-vriendelijke materialen om ervoor te zorgen dat het milieu in geen enkele manier wordt verontreinigd.

Wat kun je maken met Trappistenbier?

Dankzij de hoge kwaliteit en smaak is er geen twijfel dat Trappistenbier tegenwoordig een van de meest gewaardeerde bieren ter wereld is.Het is de perfecte drank om bij tal van gerechten te serveren. Trappistenbier kan ook op veel verschillende manieren worden bereid om een verscheidenheid aan drankjes te maken. U kunt het bijvoorbeeld combineren met verschillende fruit fruitsoorten om een unieke smaak te creëren, of u kunt het gebruiken om een frisverfrissende sangria of een lekker sprankelend biertje te maken.

Daarnaast is Trappistenbier een geweldig ingrediënt voor het maken van bier-gerechten. U kunt bijvoorbeeld gegrilde risotto of gestoofd rundvlees maken met een Trappistenbier marinade. U kunt zelfs deeg maken met Trappistenbier als een van de hoofdingrediënten, waardoor u zelf de perfecte bierbroodjes of pizzadeeg kunt maken.

Waarom kennis hebben van Trappistenbier belangrijk is

De kennis van de geschiedenis en het curiosum van Trappistenbier is essentieel bij het maken van verantwoorde bierkeuzes.De verscheidenheid aan Trappistenbieren die vandaag de dag worden geproduceerd, is een testement van het vermogen van de Trappist-abdijken om brouwwerken te maken die lekker en gezond zijn. Wetende wat de geschiedenis van de Trappist-mensen is en waarom deze kloosters hebben gekozen voor het leven zoals het is, helpt ons bij het begrijpen van het waarom hun bieren zo bijzonder zijn, niet alleen voor hun smaak, maar ook voor hun maatschappelijke rol bij het onderhouden van het milieu en de economie.

Conclusie

Trappistenbier is een uniek en fascinerende drank, waarvan de geschiedenis vele eeuwen teruggaat. Dankzij het harde werk van monniken die het brouwproces perfectioneerden, hebben we vandaag de dag een doel en speciaal brouwwerroces waarmee een afwisselende selectie van lekkere bieren kan worden gemaakt met een unieke smaak. Of je nu van bier houdt of niet, de geschiedenis van de Trappistenabdijen is fascinerend en heeft veel te bieden, waardoor Trappistenbier een interessante aandacht verdient.

Plaats een reactie