De Geschiedenis van Witbier

Witbier is een soort bier dat veel voorkomt in Nederland, België en andere delen van Europa. Het is een lekker en fris bier met lichtfruitige smaak, dat gemaakt wordt met een unieke voedingsbodem. Bovendien wordt het brouwen van witbier vaak gebruikt om low-alcoholische dranken te maken. Het is al meer dan 500 jaar oud en het brouwproces is een eeuwenoud ambacht. Lees in dit artikel meer over de geschiedenis van witbier.

Hoe is witbier ontstaan?

Het woord “witbier” is afgeleid van de Germaanse taal. In de Oudgermaanse taal betekent “witt” schuim, waardoor “witbier” schuimbier betekent. Volgens verschillende bronnen is witbier ergens tussen de 15de en 16de eeuw ontstaan. In die tijd werd het brouwproces voor witbier geheel anders uitgevoerd dan moderne brouwtechnieken. Om witbier te brouwen maakten monniken van de Paulaner Orde gebruik van tarwe of tarwebloem en veel kruiden. Daarnaast werden er ook gist, honing en fruit gebruikt om witbier te maken.

Naarmate meer mensen leerden hoe ze witbier moesten brouwen, ontstonden er verschillende stijlen. In de 19de eeuw creëerde de Duitser Pierre Celis een witbier genaamd Celis White dat een veel toegankelijkere smaak had dan andere witbieren. Dit bier werd een wereldwijde hit en vandaag de dag is het nog steeds een populaire witbierstijl in heel Europa.

Hoe wordt witbier gemaakt?

Om witbier te maken gebruiken brouwers tarwe, gerst, gist, en diverse kruiden en specerijen. De gist die gebruikt wordt voor witbier is meestal een lage-achtige gist dus de gist produceert niet veel schuim of bubbels. Daarnaast worden speciale kruiden en specerijen gebruikt zoals koriander, curaçao sinaasappelschillen, kardemom en gember. Dit geeft het bier een unieke smaak die moeilijk te beschrijven is.

De tarwe of tarwebloem dat gebruikt wordt voor het brouwproces wordt eerst verwarmd met warme lucht. Tijdens de verhitting wordt de tarwe zo verwarmd dat de eiwitten in de tarwe worden gebroken. Na het verwarmen wordt de tarwe gemalen en gemengd met water. Daarna worden er gist en specerijen toegevoegd waarna het brouwproces op gang gaat. Na een week of twee is het bier klaar voor consumptie.

Waarom is witbier interessant?

Hoewel witbier veel vergelijkingen kent met normale lichtbier, is het nog steeds zijn eigen soort bier. Bovendien heeft witbier vanaf het begin een cultstatus gehad. Het is eerder omschreven als het bier van een intellectuele klasse, waarbij men gefascineerd is door deze unieke smaak en textuur. Het brouwen ervan is ook een technisch gecompliceerder proces dan het brouwen van andere soorten bier, waardoor het veel toegankelijker is voor brouwers die op zoek zijn naar een uitdaging.

Hoewel witbier vaak als een lichtdrinker gezien wordt, kunnen sommige variaties hierop 5% alcohol bevatten. Bovendien bevat witbier veel mineralen, vitamines en antioxiderende stoffen die het bier een gezond alternatief maken voor andere bieren. Witbier is ook een perfect bier om te combineren met andere bieren of met eten. De lichte, fruitige smaak van witbier wordt vaak gebruikt om zoete gerechten te balanceren. Vandaaruit kan het gemakkelijk gebruikt worden voor creatief experimenteren in de keuken.

Conclusie

Witbier is een unieke soort bier dat meer dan 500 jaar oud is. Het brouwproces is complexer dan andere bieren, waardoor het veel toegankelijker is voor mensen die een uitdaging zoeken. Witbier kent veel verschillende stijlen en kan sterk variëren van 3,5% tot 5%, afhankelijk van het brouwproces. Het brouwen van witbier is een eeuwenoud ambacht en de kruiden en specerijen die gebruikt worden in het brouwproces geven het bier een unieke smaak. Witbier is ook een interessante optie als het gaat om gezond bier drinken, aangezien het meer mineralen, vitamines en antioxiderende stoffen bevat dan andere bieren.

Plaats een reactie